8 Nisan 2013 Pazartesi

DÜNYADA LOJİSTİK ÜSLER - HAMBURG LİMANI


Hamburg Limanı

 

            Hamburg Limanı, sadece Almanya için değil aynı zamanda Kıta Avrupa’sı için stratejik öneme sahip bir ticaret kapısıdır. Hamburg, Avrupa Kıtası ile denizaşırı ülkeler arasında bir köprü konumunda olması, üretim ve tüketim merkezlerini buluşturması, kuzey-güney ve doğu-batı ticaret yolları üzerinde bulunması gibi ülke ekonomisi için birçok hayati unsur dolayısı ile Almanya’nın lojistik üssü haline gelmiştir. Tasıma, dağıtım, depolama ve elleçleme konularında ileri düzeyde liman hizmetleri kalitesinin yanı sıra Hamburg, güçlü demiryolu, karayolu ve havayolu bağlantılarına sahiptir.
  
             Hamburg, coğrafi bakımdan Elbe Nehri üzerinde denizden 120 km içeridedir ve buna rağmen dünyanın en büyük konteynır gemilerinin giriş yapabildiği bir limandır. Liman, 48 km rıhtım uzunluğunda olup 310 demirleme yeri toplam 200 konteynır köprüsü ve çok fonksiyonlu vince sahiptir. Özel sektör ve kamu, limanın modernizasyonu, gelecekteki ihtiyaçların karşılanması ve hizmetlerin geliştirilmesi amacıyla sürekli yatırım yapmaktadır.

Hamburg Limanında her yıl ortalama 40 milyon tondan daha fazla miktarda dökme kargo; petrol türevleri, kömür, maden cevheri, tahıl, tohum, yağ, hayvan yemi, gübre ve diğerleri elleçlenmektedir. Dökme yük ürünlerine yapılmış olan yatırımların büyüklüğü, çok büyük gemilerin dahi hızlı yüklenip boşaltılabilmesini sağladığından ve depolama olanakları da hayli geniş bulunduğundan, limanın rekabet avantajı son derece gelişmiştir. Hamburg şehrindeki bütün terminaller, okyanus ötesi veya iç sulardaki nehiryolu taşımacılığı, demiryolu ve karayolu taşımacılığı arasında aktarmalara yönelik intermodal elleçleme özelliklerine sahiptir.

   Avusturya, İsviçre, İskandinavya, Merkez ve Doğu Avrupa’da bulunan birçok ülke için Hamburg, transit liman özelliğindedir. Toplam konteynır döngüsünün % 44’ü Kuzey ve Güneydoğu Asya ile yapılan ticarete dayanmaktadır. Japonya, Hong Kong, Singapur, Tayvan, Kore ve Çin, Hamburg Limanının en önemli ticaret ortaklarındandır. Baltık ülkeleri ile olan konteynır trafiği % 18 seviyesine ulaşmıştır.

 
           Demiryolu Taşımacılığı

         Hamburg limanı, geçmişten bu yana güçlü demiryolu bağlantılarından dolayı “demiryolu limanı” olarak da adlandırılmaktadır. Beş uzun mesafeli ve iki bölgesel demiryolu hattının bulunduğu Hamburg limanı, haftada 200 uluslararası ve 250’nin üzerinde ulusal blok tren hizmeti ile Almanya ve orta Avrupa’daki ekonomik merkezlerle büyük bir eşya hareketi sağlamaktadır. Uzun mesafeli ihracat yükleri limana büyük oranda demiryolu ile gelmekte, ithalatta ise yine limandan demiryolu taşımacılığı ile taşınmaktadır. Liman yüksek hacimli yük miktarı dolayısı ile Alman Demiryollarının en iyi müşterilerinden birisidir.  

               Liman Demiryolu Kapasitesi ile ilgili verilere bakıldığında; 2003 yılında konteynır trafiğinin % 16,66’sı ve toplam kargo hacminin ise % 29,71’inin demiryolu ile taşındığını göstermektedir (Tablo 1). Bu rakamlar demiryolu şebekesinin ne denli güçlü olduğunu göstermektedir. Hamburg, Billwerder de, Almanya’nın en büyük ve en modern intermodal kargo elleçleme merkezlerinden birine sahiptir. Maschen Marshalling Yards ve Alte Süderelbe Terminali ile birlikte bu üç yük-elleçleme merkezi sayesinde Hamburg taşımacılık sektörü, demiryolu bağlantıları ile hızlı ve etkin lojistik hizmet vermektedir.

 
          Deniz ve Nehir yolu Taşımacılığı

          Hamburg Limanı suyolu bağlantılarını iki farklı ölçekte düşünmekte yarar vardır (Tablo 2 ve Tablo 3). Bunlardan birincisi, büyük ölçekli taşımaların yapıldığı ve ihracat-ithalat sevkiyatlarını kapsayan deniz taşımacılığıdır. Diğeri ise iç su taşımacılığı da denen nehir yolu taşımacılığıdır. İç suyolu taşımacılığı nehrin özelliklerine, derinliğine ve geçtiği ülke sayısına bağlı olarak önem taşımaktadır. Bütün bu özellikler nehir gemilerinin boyut ve kapasitelerine de yansımaktadır.
       
            2003 yılında 11.500 gemi, denizyolu ile Hamburg Limanında yükleme boşaltma işleminde bulunmuş ve 90 milyon tonun üzerinde eşya bu liman üzerinden sevk edilmiştir. Bu sevkıyatın 9 milyon tonu Hamburg bağlantılı iç su yolları üzerinden taşınmıştır.

 
          Karayolu Taşımacılığı

         Hamburg Limanı ve karayolu ağı, kent trafik yönetim sistemlerindeki planlamalar, hem liman hem de is merkezi olarak şehir açısından çok önem taşıdığından, gelecekte de yük ve ticari trafik akısının sorunsuz sağlanabileceği şekilde tasarlanmaktadır. Aynı zamanda ticari trafiğin şehir içinde düzenli ve çevre ile dost olarak akısının sağlanabileceği projeler gündeme taşınmaktadır. Avrupa’nın ulaştırma planlamasına uygun bir biçimde artan karayolu trafik hacmine yönelik yeni planlamalar da mevcuttur. Elbe Nehri altına dördüncü tünelin inşası ve liman bölgesinde A1 ile A7 karayolları arasında bağlantı kurulması bu projelerden sadece iki tanesidir. Liman kaynaklı uzun mesafeli karayolu trafiğinin yeni güzergahlara kaydırılması da tartışılmaktadır.

 
          Havayolu Taşımacılığı

         Hamburg Havalimanı, Almanya’nın en büyük ticari potansiyele sahip havalimanlarından bir tanesidir. Düzenli uçuşlarla Avrupa’nın tüm merkezlerine, İskandinavya ve Baltık Ülkelerine taşımalar yapılmaktadır. Hamburg Havalimanı için büyük ölçekte yatırım harcamaları yapılarak, Kuzey Almanya’nın havayolu merkezi olması için yoğun çaba sarf edilmektedir. Havalimanının şehre yakınlığının 9 km. olması büyük avantajdır. Yeni Yük Merkezi 27.500 metrekare kapalı bir alana ve 55 yükleme noktasına sahiptir. ELWIS adı verilen bir sistemle, her türlü elektronik tarama ve e-depo yönetimi gerçekleştirilmekte, ayrıca eşya giriş-çıkısı kontrol edilmektedir.

 
            Gelecek Vizyonu

            Hamburg Limanı genel kargo döngüsünün % 84’ü konteynerler ile gerçekleşse de, konvansiyonel kargo olarak tanımlanan kalan kısım liman için halen büyük önem taşımaktadır. Bu gruba,  paket,  kutu,  karo,  ağır ve kalın mukkavva,  selüloz,  hurda, gübre,  magnesit, şeker,  kahve ve kakao girmektedir.  Liman dünyanın en büyük kahve ve baharat elleçleme merkezlerinden birisidir. Ham kakao içinse bir numaralı geçiş noktasıdır.

            Hamburg limanı sadece petrol şirketleri için değil, aynı zamanda bir dizi tank-yapı operatörü için de ev sahipliği yapmaktadır.  Bu şirketlerin alkol,  lateks ve her çeşit asit gibi sıvılar için uygun ekipmana sahip ve en sıkı çevre koşulları ile uyumlu tank-yapım yerleri limanda yer almaktadır.  Ayrıca şirketler kargo elleçleme ve depolamaya ek olarak bir dizi farklı hizmet de sağlamaktadır. 

            Çin için demir ve çelik boru,  Tayvan için bakır levhalar, Doğu Almanya’dan İspanya, Türkiye, Hindistan, Tayvan ve Güney Kore’ye gönderilen parça ve hurdalar, Avrupa’da traktörler için lastik gibi çok çeşitli konvansiyonel kargo birimleri yine Hamburg Limanında işlem görmektedir.  Liman otomobil,  meyve-sebze,  kâğıt ve farmasötik hammadde için özel terminaller ve ticaret merkezi içermektedir.

            Uluslararası petro-kimyasal ve farmasötik endüstrileri Hamburg Limanı’nın en önemli müşterilerindendir. Her yıl 12 milyon ton üzerinde sınıflandırılmış eşya limandan geçmektedir.  Tehlikeli eşyalar için birçok şirket limanda yüksek güvenlikli depo ve tank hizmeti sağlamaktadır.  Hizmetler,  uluslararası denizcilik örgütleri tarafından belirlenen Tehlikeli Madde Taşıma Talimatları  (International Maritime Dangerous Goods Code- IMDG Code) olarak adlandırılan sıkı kurallar çerçevesinde ve en son yasal düzenlemelere uygun olarak verilmektedir. Hamburg Nehir Polisi limanda ve taşımacılık ile ilgili işlemler bütününde güvenlik standartlarına uyum ve izinlerden sorumlu birimdir. 

            İki önemli deniz limanı olan Hamburg ve Shanghai limanları,  11-14 Mayıs 2004 tarihleri arasında ilk defa Shanghai da gerçekleştirilen  “Transport Logistics 2004” ticari sergi ve konferansı kapsamında, 10 Mayıs 2004 tarihinde, liman ortaklığı konusunda bir anlaşma imzalamışlardır. Liman planlaması, yönetimi, yapılandırılması ve bilişim teknolojileri konusunda karşılıklı ilişkileri güçlendirmek ana hedefler olarak belirlenmiştir.  Liman inşası ve liman yönetimi konusunda deneyim ve bilgi edinmek amacıyla karşılıklı değişim programlarının yapılması da planlanmaktadır ve bu çerçevede liman çalışanlarının deneyim ve eğitim için Shanghai’a gönderilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum ve önerilerinizi bekliyoruz.